[The content is available only in Bulgarian]

MySuccess

Успешните практики на частното банкиране и маркетиране на финансови продукти бяха дискутирани на Бизнес форум MySuccess.bg in Finance

Банка ДСК е водещата марка на пазара (разпознаваемост и използване), следвана от ОББ, УниКредит Булбанк, Райфайзенбанк, Пощенска Банка и ПИБ според резултатите от проучването Bank Booster на Synovate България, представено за първи път на Форума

29.09.2011 г., София. Водещите банки в България успешно привличат заможни клиенти, като им предлагат индивидуално обслужване, специфични услуги и продукти, стана ясно от дискусиите и презентациите по време на Бизнес форум MySuccess.bg in Finance, който се проведе на 28 септември в София. Събитието събра над 70 участника от банковия и финансов сектор, които потърсиха заедно възможностите за успешен бизнес. Според Ева Любомирова, издател на списание ENTERPRISE и организатор на Форума, управлението на личните финанси и възможностите, които предлагат финансовите институции в България, са изключително важни и актуални.

Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК, бе категорична че клиентите на частното банкиране имат нужда от активно финансово планиране и консултански услуги, бързо обслужване, транзакции в реално време и дискретност. Според нея Банка ДСК се стреми да бъде лидер и в този сегмент на пазара, като предлага индивидуален подход и специален пакет от услуги и продукти на тези клиенти.

Според Иван Джонов, директор Управление „Частно банкиране” в УниКредит Булбанк, успешното частно банкиране се гради върху няколко важни правила: Да познаваш добре клиентите, Да се отнасяш с пълна дискретност към финансовите им дела, Да спечелиш и запазиш доверието им, Да развиваш дълготрайни взаимоотношения с тях, Да цениш времето на клиентите си.

Различен поглед върху предизвикателствата пред частното банкиране представи д-р Джузепе де Филипо, изпълнителен директор на UBS AG за Югоизточна Европа. Той даде пример за добри европейски практики, свързани с управлението на риска, работата с клиенти, както и разбиране на трендовете на пазара и управлението на рисковете, свързани с използването на различни валути.

Ема Макинес, регионален директор „Банки и финанси“ на Synovate представи за първи път резултатите от проучването Bank Booster на Synovate България за нагласите на клиентите към банките в България, банковите услуги и продукти. Изследването е проведено от януари до юни 2011 г. и изследва мнението на 1000 човека на възраст 15-69 г. от цялата страна за познаваемостта на финансовите институции, ползваемостта на техните продукти, клиентските предпочитания и лоялност и други. Резултатите показват, че Банка ДСК е водещата марка на пазара с 30%, следвана от ОББ (15%), УниКредит Булбанк (9%), Райфайзенбанк (9%), Пощенска Банка (8%) и ПИБ (6%). Според Ема Макинес предизвикателството пред българските банки в следващите години ще бъде да развиват грижата към своите клиенти и да се стремят да повишават тяхната удоволетвореност.

Стоян Боев, управител на ICB Интерконсулт България, представи иновативни ИТ решения и успешни практики за банковия сектор, които повишават качеството на обслужването и оптимизират разходите. Ана Манолова, директор „Маркетинг и анализ“ на Дружество за касови услуги АД, сподели възможностите на компанията, свързани с аутсорсинга и автоматизацията на касовите операции, както и решения, ориентирани към крайния клиент.

Изпълнителният директор на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ Любомир Цеков представи платежната система BISERA 7, както и говори за предизвикателствата пред глобалното общество и нуждите на съвременните финансови институции.

Водещият консултант Явор Янкулов, E-training.bg, сподели, че акцентира нуждата от фокусиране върху служителите и измерване на техните усилия и резултати в кръстосаните продажби (допълнителни продажби), чрез Coaching model, обучение и мотивация и различни инструменти. Той представи интересно проучване свързано с клиентските потребности и тенденциите при продажбите в банковия сектор.

Жанет Найденова, Guerilla Marketing Coach, JNN Consult, посочи че финансовият сектор е рекламодател №1 в интернет с дял от 14.01% от общите инвестиции в дигиталния сектор.

По време на събитието бе учреден и MySuccess.bg Business Club, който има за цел  да  помага в изграждането на бизнес контакти и партньорства на българските мениджъри, както и в създаване на мрежа от хора, споделящи сродни идеи и преследващи общи цели за бизнес успех. Сред учредителите на Клуба са водещите мениджъри Иван Здравков, Стинг АД, Захари Захариев, Херти АД, Райна Миткова, ЕОС МАТРИКС, Иван Велков, Райфайзен Имоти, Петър Перянов, „Никром Мебел“ и др. Срещите на MySuccess.bg Business Club ще се провеждат на всеки два месеца.

MySuccess.bg in Finance се организира с подкрепата на Интерконсулт България и Борика-Банксервиз.

ICB
ICB